sunnuntai 2. huhtikuuta 2017

Murusia pöydältänne

Jos olet matkustanut usein junalla Pohjanmaalla, Vaasan kupeessa, osaat automaattisesti siirtyä junavaunun reunalle jo ennen matalaäänisen konduktöörin kuulutusta, jossa hän pyytää kaikkia matkustajia siirtymään junavaunun oikeaan tai vasempaan reunaan kulkusuunnasta riippuen, koska, kuten kaikki tietävät, Laihiahan ohitetaan yhdellä kiskolla.

Toisin kuin yleisesti luullaan, laihialaiset eivät välttämättä ole lainkaan köyhiä, he ovat vain tarkkoja rahankäytön suhteen, aivan sama tilanne kuin skottienkin kanssa. Koska laihialaisvitsit perustuvat yksinomaan saituudelle irvailemiseen, ne ovat piirtäneet muun maailman asukkaiden tajuntaan sangen kapean kuvan tästä lahjakkaasta kansanosasta: esimerkiksi laihialaisesta musiikkielämästä kertominen on jäänyt lapsipuolen asemaan. Niinpä otinkin selvää laihialaisesta rock-yhtyeestä, joka elättää kuin elättääkin itsensä U2-covereilla. Orkesterin nimi on itseironisesti NUU-2, ja sitä johtaa kitaristi ja kansainvälisestikin tunnettu itaristi Ege. Muut jäsenet ovat laulaja No, basisti Dam sekä rumpali Jr. 

NUU-2:n eli Nuukkareiden suurin hitti on Murusia pöydältänne. Keulakuva Ege ihastui alkuperäisen Crumbs from Your Tablen lyriikoihin, joissa kolme ihmistä ahdetaan samaan sänkyyn: kerrassaan upeaa säästämistä! Siellä, missä kaduilla ei ole nimiä kuuluu myös isoihin hitteihin: säästyy selvää rahaa, kun ei tarvitse juntata kylttejä paikkakunnan kumpaankaan risteykseen. Kyllähän nyt kaikki tietävät ilman tienviittojakin, mistä Säästöpankki ja Tarjoustaivas löytyvät. Vieläkään en ole löytänyt, sitä kuponkia, jota olen etsinyt on itaruuteen viittaavasta teemastaan huolimatta lähes hengellinen kokemus.

Koko Pohjanmaan laajuinen Halpahalli-kiertue sekä lavasteen virkaa toimittanut minisitruuna ilahduttivat Laihian kunnansäästäjää niin suuresti, että hän antoi yhtyeen jäsenten katsella kunnanviiriä avaimenreiästä.

NUU-2 on tehnyt musiikkia elokuviin Nuukalaislegioonan poika, Operaatio N.U.U.-6 ja Kuponginleikkaajien saari. Ege on toiminut sekä Maailmanpankin että Kansainvälisen valuuttarahaston erityisasiantuntijana kulujen hallintaan liittyvissä erityiskysymyksissä.



Ei kommentteja: