keskiviikko 23. maaliskuuta 2016

Siduka ja muut

–No niin, olkaapa hiljempaa, nyt on Ahmedin esitelmän vuoro.
–Hmm, hyvaa huomenta. Esitelmani otsikko on "Mihin suomalaiset uskovat?" Suomalaisilla on monia jumalia, joilla kaikilla on omat vahvuusalueensa. Etainen jumala Kela huolehtii suomalaisten raha-asioista. Kuten kirjailija Jari Tervo kuvailee Layla-teoksessaan, suomalainen sanoo usein: "Kela maksaa." Joskus Kela myos inkarnoituu pitkatukkaisen miehen muodossa ja laulaa Bemareista.

Miehille ja naisille on lahtokohtaisesti omat jumalansa. Miehille tarkeita jumalia ovat muun muassa Karhu, Lynx ja Perkele. Metsanjumala Karhulle uhrataan runsaasti juomauhreja ja avioliittoja. Karhun palvominen huonontaa miesten yleiskuntoa, mutta lisaa huomattavasti hetkellista rohkeutta. Karhu tekee miehista myos uskomattoman taitavia laulajia ja naisenkaatajia.

Lynxille uhrataan bensaa, oljya ja terveytta. Lynxin palvojat jumaloivat yleensa myos Karhua eika tassa ole mitaan ristiriitaa. Perkeletta huudetaan avuksi, kun moottorisahan tera jumittuu puuhun tai kun naapurimaa tekee maalin jaakiekossa. Naisten tarkein jumala on Siduka: he suunnittelevat hartaasti Sidukalle menoa tai Sidukalla istumista. Siduka tekee naisista mukavan iloisia ja pyoreita. On myos miehia, jotka istuvat Sidukalla, mutta Karhun palvojat eivat pida heita miehina lainkaan. Joka kevat suomalaiset alkavat sisallissodan kaltaisen vaannoon siita, saako jostakin Suvista laulaa vai ei. Suvi lienee jokin vaistymassa oleva jumala.



Ei kommentteja: